Seksuelt overførbare sykdommer (SOS)

Seksuelt overførbare sykdommer (SOS) eller kjønnssykdommer er sykdommer som smittes mellom mennesker under samleie. Disse sykdommene er infeksjoner som kan være veldig ubehagelige. De forskjellige kjønnssykdommer har ulike symptomer og følger i etterkant. I dette blogginnlegget skal jeg se litt på hva kjønnssykdommer er og skrive litt om noen av de forskjellige typene.

sos2

Det finnes fire ulike grupper med seksuelt overførbare sykdommer. Disse er bakterieinfeksjoner, virusinfeksjoner, urinveisinfeksjon og soppinfeksjon. Under en bakterieinfeksjon får man bakterier inn i kroppen som formerer seg. Disse infeksjonene behandles med antibiotikakur. Antibiotika er en medisin som dreper bakterier og sopp. Antibiotika virker ved at de hindrer mikroorganismer i å formere seg. Bakterier er så celler som er fleksible. Dette vil si at de deler seg og forandrer seg. Ettersom disse bakteriene former og forandrer seg, klarer de etter hvert å bli motstandsdyktige til antibiotika. Dette kan være farlig i den forstand at vi om noen år kanskje ikke kan behandle bakterieinfeksjoner like lett som vi gjør nå.

bakterieantibiotika

Et eksempel på en seksuelt overførbar bakterieinfeksjon er klamydia. Klamydia er en bakteriell seksuelt overførbar sykdom som smitter vie slimhinner. Det kan i likhet med andre bakterielle sykdommer også behandles med en enkel antibiotikakur. Klamydia smitter ved ubeskyttet samleie og er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Svie og kløe i underlivet, og smerter og ubehag under urinering er noen av plagene som kan komme av klamydia. Klamydia kan også føre til sterilitet og graviditet utenfor livmoren. Noen får ingen av symptomene og det er derfor mange som har klamydia og smitter andre uten at de vet det selv. Dette vil si at man kan ha klamydia uten å ha de typiske symptomene.

Andre seksuelt overførbare sykdommer kan vare urinveisinfeksjon og soppinfeksjon. Urinveisinfeksjon er at man får urenheter i urinrøret som fører til plager i underlivet. Urinveisinfeksjon kalles også for blærekatarr og kan komme av ulike årsaker. En av disse årsakene kan være ved smitte under samleie. Under en urinveisinfeksjon kan det komme symptomer som sviende smerte under urinering, mange må tisse oftere og det kan komme blod i urinen. Soppinfeksjon er normalt for både gutter og jenter å få. Jenter har en naturlig soppflora i skjeden som vil si at de alltid har sopp. Det er når denne soppen kommer i ubalanse at det blir ubehagelig. Da kan symptomer som kløe og svie oppstå. Det er dette som er en soppinfeksjon.

Det finnes også seksuelt overførbare sykdommer i form av virusinfeksjoner. Virus er en kapsel med en DNA-oppskrift. Når virus trenger inn i cellene i kroppen tror cellen at viruset sitt DNA er det riktige DNAet. Det vil derfor kopiere viruset som gjør at viruset fortsetter rundt i kroppen. Herpes er en av virusinfeksjonene som er seksuelt overførbar. Herpes fører til sår rundt og i munn og/eller kjønnsorganer. Det er en virusinfeksjon man har hele livet, men den smitter bare under noen perioder. Herpes smitter både gjennom såret og fra huden, og ved seksuell kontakt. Ved herpes kan man få sår og blemmer som klør og svir. Andre får i likhet md klamydia ingen symptomer og smitter andre uten at de selv er klar over at de har viruset.

Hiv er en annen virusinfeksjon som kan smitte under samleie. Hiv-viruset angriper og ødelegger immunforsvaret. Ettersom det egentlig er immunforsvarets oppgave å drepe virus blir det derfor umulig å kvitte seg med hiv-viruset ettersom immunforsvaret er ødelagt. Viruset vil gradvis svekke immunforsvaret gjennom flere år og det vil etter hvert kollapse og utvikle AIDS. Man vil da får sykdommer som mennesker med friskt immunforsvar ikke hadde fått og man vil slite med å overleve mange enkle virussykdommer. Hiv kan også smitte gjennom blod. Mange som tar narkotiske stoffer med sprøyte utvikler derfor ofte hiv ettersom de kanskje deler sprøyter.

hiv.jpg

Det finnes to ulike måter å holde seg unna seksuelt overførbare sykdommer. Den aller sikreste metoden å unngå seksuelt overførbare sykdommer er rett og slett å holde seg unna seksuelt kontakt med andre mennesker. Den andre metoden er prevensjonsmidler. Prevensjonsmidler hovedsakelig til for å beskytte mot graviditet, men også noen av midlene kan forhindre seksuelt overførbare sykdommer. Det prevensjonsmidlet som er mest sikkert mot kjønnssykdommer er kondom. Femidom skal også være ganske sikkert. Mer om prevensjonsmidler kan der lese her: https://matteognaturfagsbloggen.wordpress.com/2017/05/08/prevensjonsmidler-2/

sos

Som en konklusjon er seksuelt overførbare sykdommer eller kjønnssykdommer er sykdommer som smitter under seksuell kontakt. Kjønnssykdommer er infeksjoner som kommer som forårsakes av at mikroorganismer som virus, bakterier også videre trenges inn i kroppen og danner betennelser og/eller annen type sykdom. De kan være veldig ubehagelige og de kan ha alvorlige konsekvenser. Når man får en kjønnssykdom er det viktig at man går til lege og får veiledning videre for hva man skal gjøre. Det er også veldig viktig at man informerer potensielle sexpartnere slik at man ikke smitter andre. Hvis man ikke ønsker å bli smittet er det viktig at man beskytter seg med prevensjonsmidler.

Kilder

http://www.lommelegen.no/artikkel/urinveisinfeksjon-årsak-symptomer-og-behandling

https://www.ung.no/Sex/kjonnssykdommer/1921_Oversikt_over_kjønnssykdommer.html

Trigger 10, kapittel 7.2 s. 293-307

  • Lisa

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s