Prevensjonsmidler – Benjamin

I dette blogginnlegget skal jeg snakke om prevensjonsmidler. Hva som er fordeler og ulemper med prevensjonsmidler. Funksjonen og bruken til prevensjonsmidler. Til slutt skal jeg lage en statistikk.

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmidler som kondomer, P-piller, Femidom og p-plaster, p-ring, Minipiller, p-stav, p-sprøyte. Det finnes flere prevensjonsmidler, men disse er noen av de prevensjonsmidlene som er brukt oftest.

Kondomer

Kondom er et bra prevensjonsmiddel som jenter også kan skaffe seg. Det består av tynn av gummi som rulles på penisen. Gummien hindrer sæden i å komme ut i skjeden. Det er viktig at kondomet brukes under hele samleiet, og at forhuden trekkes tilbake før det rulles på. Foran på de fleste kondomer er det en liten tupp som er beregnet på sæden. Det er viktig å klemme kondomet sammen i tuppen før man ruller det på, slik at det ikke blir en luftblære foran, for da øker risikoen for at kondomet sprekker under samleiet. Fordi penis raskt blir slapp etter utløsning, må man ikke vente for lenge før penis trekkes ut av skjeden. Samtidig griper man fast rundt kondomet, slik at det følger med ut. Det er flere grunder til at kondomet skal sitte på under hele samleiet. For det første er det bare da det beskytter mot sykdom. Dessuten kan det skilles ut sædceller fra urinrøret før mannen har utløsning. Videre sitter kondomet bedre på når penis er tørr. Ved nytt samleie må man alltid bruke nytt kondom. Hvis man bruker kondomet riktig, gir det god beskyttelse mot graviditet.

Femidom

Femidon er en liten plastpose med en ring i hver ende. Det blir også kalt et “kondom” for kvinner fordi det virker på en lignende måte. I den ene enden er posen tett, og denne enden plasseres innerst i skjeden før samleie. I den andre enden er det en ring som skal henge utenfor skjedeåpningen. En stor fordel med femidom er at det ved riktig bruk gir like god beskyttelse mot kjønnsykdommer som kondom.

P-Piller

P-piller inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. De hindrer egget i å løsne fra eggstokken. Dermed blir det ikke noe egg som kan befruktes. Samtidig blir slimet i livmoråpningen seigt, slik at det er vanskelig for sædceller å trenge igjennom. Pillene påvirker også innsiden av livmoren, slik at det er vanskelig for et egg å feste seg der. P-piller er blant de sikreste prevensjonsmidlene man kan bruke, og de fleste unge jenter kan bruke slike piller. Men hvis man har høyt blodtrykk eller familiemedlemmer med hjerte-karsykdom, bør man diskutere nærmere med lege om man bør ta p-piller. Helsesøster og jordmor kan også skrive ut resept på p-piller. Det er ikke nødvendig med underlivsundersøkelse før man får p-piller. Det er heller ingen aldersgrense for når man kan få resept på denne typen prevensjon. Den som skriver ut resept på pillene, forteller også hvordan de skal brukes og hva som kan være bivirkninger.

P-ring

Ringen settes inn i skjeden hvor den skiller ut de samme hormonene som finnes i p-piller. Men fordi den virker lokalt, tilfører den kroppen mye lavere doser av disse hormonene enn det p-piller gjør. Derfor gir den også færre bivirkninger. Man setter selv ringen inn i skjeden, og der kan den sitte i tre uker. Deretter har man et opphold på en uke hvor man har en blødning, før en ny ring settes inn. Den kan brukes av nesten alle unge jenter og fås ved å kontakte lege for å få en resept.

P-plaster

P-plasteret virker også som p-piller og er like sikkert hvis det blir brukt riktig. Hormonene finnes i limet på plasteret og trekker sakte inn i kroppen gjennom huden. Hvert plaster skal sitte på i en uke om gangen. Etter tre uker har man så en uke uten plaster. Plasteret har omtrent de samme bivirkningene som p-piller.

Her er en statistikk over bruken av prevensjonsmidler:

Statistikk

 

– Benjamin

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s