Prevensjonsmidler

Prevensjonsmidler er viktig for å beskytte seg under sex. Om man vil beskytte seg mot befruktning eller mot seksuelt overførbare sykdommer, er prevensjonsmidler det man må bruke. Det finnes mange forskjellige prevensjonsmidler og man må selv velge hva som passer best for en selv. De har alle forskjellige fordeler og ulemper. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om de forskjellige prevensjonsmidlene, fordeler og ulemper, hva slags funksjon de har, og hvordan man bruker de.

prevensjonsmidler

Kondom er et av de vanligste prevensjonsmidlene vi har. Det er et trygt prevensjonsmiddel hvis det brukes riktig, og det gir god beskyttelse for både seksuelt overførbare sykdommer og graviditet. Kondom er en tynn hylse av gummi som hindrer sæden i å komme ut i skjeden under samleie. Kondomet rulles på penis når den er stiv og beholdes på under hele samleiet. En ulempe med kondomer er at de kan sprekke underveis, og da mister de mye av sin funksjon. For å forhindre dette er det viktig at man påfører kondomet riktig. Når man tar på et kondom er det viktig å klemme på tuppen slik at det ikke kommer en liten boble med luft øverst i kondomet. Hvis man får en liten luftboble, er det større sjanse for at den sprekker under samleiet. Kondom er et veldig godt prevensjonsmiddel hvis man ikke har sex så ofte ettersom det ikke påvirker hormonbalansen i kroppen.

k

P-piller er et annet prevensjonsmiddel som brukes av mange. P-pillene inneholder hormonene østrogen og gestagen som hindrer egget fra å løsne fra eggstokken. De gjør også at slimet i livmorsåpningen blir seigt slik at sædceller ikke kommer seg inn til livmoren. Innsiden av livmoren er også påvirket slik at det skal mye til for at et egg skal feste seg. Ettersom p-pillene påvirker og beskytter på 3 forskjellige måter, er det et veldig trygt prevensjonsmiddel. Mange jenter bruker derfor p-piller av den grunn. P-piller kan også brukes som et slags middel for å kontrollere menssyklusen. Men p-pillene har også noen bivirkninger. Noen av de bivirkningene er kvalme, hodepiner, forstyrrelse av mens, ømme bryster osv. Noen opplever også å ha en slags allergi mot p-pillene eller at man reagerer på andre måter som gjør at man ikke kan fortsette på pillene. Dette vil leger, helsesøstre og jordmødre fortelle mer om hvis man ønsker å starte på pillene. Man vil også bli informert om hvordan de skal brukes riktig for at de skal fungere som man vil. En positiv side ved p-piller er at de er veldig lette å få tak og at de er tilgjengelige for alle uansett alder. P-plaster fungerer på samme måte som p-piller bortsett fra at det er et plaster man setter på huden. Dette plasteret sitter en uke om gangen, i tre uker før man tar en uke uten. Hormonene sitter i limet på plasteret som vil trekke inn i kroppen. Disse hormonene har samme hensikt og bivirkningene som i p-pillene. P-piller og p-plaster beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer

p

p-plaster

Prevensjonsmetoder som ikke er like sikre som p-piller/plaster og kondom er sikre perioder og å såkalt hoppe av i svingen. Folk tror at den eneste perioden man kan bli gravid er under eggløsning eller midt i mellom to menstruasjoner. Dette er feil fordi det finnes ingen helt sikre perioder ettersom eggløsningen kan komme når som helst under syklusen. Mange tror også at det er trygt å avbryte samleiet rett før utløsning. Mange kaller dette for å hoppe av i svingen og tror det er trygt ettersom de tror sæd bare kommer ut under utløsning. Sannheten er at sæd kommer ut av penis også før utløsning og man er derfor ikke trygg ved å ta den metoden i bruk. Såkalte sikre perioder og å hoppe av i svingen er derfor ikke trygge prevensjonsmidler på noen slag måte.

P-piller, p-plaster og kondomer er prevensjonsmidler som mange tar i bruk i dag. Et prevensjonsmiddel som ble veldig mye brukt før, men som på en måte har blitt litt erstattet i senere tid er pessar. Pessar er en tynn gummiskål som plasseres foran livmorsåpningen. Når den plasseres riktig vil den hindre sæd i å komme inn i livmoren under samleie. Pessar finnes i ulike størrelser og man må til lege eller jordmor for å måle hvilken størrelse man selv trenger. Under denne undersøkelsen vil man også bli forklart hvordan det brukes riktig slik at man får fullt utnytte av det som et prevensjonsmiddel. Pessar er i utgangspunktet et veldig billig prevensjonsmiddel. Det må derimot alltid brukes sammen pessarkrem som er sæddrepende krem, og denne kremen er dyrere. Fordeler ved pessar er at det i likhet med kondomer ikke har noen spesielle bivirkninger. Det vil ikke påvirke hormonbalansen og det er et sikkert middel hvis de brukes riktig. En ulempe ved pessar er derimot at det krever mye motivasjon og forberedelse før samleie. Det er mer tungvint å bruke enn mange av de andre prevensjonsmidlene som gjør at mange kanskje blir sløve og ikke bruker det helt riktig. Hvis det ikke benyttes riktig blir det fort et veldig lite sikkert prevensjonsmiddel.

pessar

På bildet under kan man se en statestikk for hvor sikre de forskjellige prevensjonsmidlene og metodene er. generellbruk går ut på hvor mange som har tatt metoden i bruk generelt, mens korrekt bruk er hvor mange av de som har benyttet metoden riktig. vi kan se på denne statestikken at sikre perioder og å avbrute samleiet rett før utløsning ikke er veldig sikre metoder innen prevensjon i forhold til f.eks kondom og p-piller. vi kan også se at pessaret egentlig ikke er å veldig sikkert i forhold til prevensjonsmidlene som i det siste har erstattet det.

Det finnes utrolig mange forskjellige prevensjonsmidler som fungerer på forskjellige måter. De har forskjellige fordeler og ulemper, og alle må selv bestemme hva som passer best for en selv. Vi har prevensjonsmidler som inneholder hormoner som p-piller og p-plaster, og hormonfrie prevensjonsmidler som kondom og pessar. De har forskjellige virkninger på kroppen og det er individuelt hva som funker og passer best for en selv.

https://helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/p-piller/begynne-med-p-piller

 

 

  • Lisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s