Forsøk med alkoholer-Emma

20.01.17

Formålet med dette forsøket var å klare å skille alkoholer basert på fargen, lukten og brennbarheten. Vi skulle klare å finne ut av hva som var hva kun ved å vite hva fargen, lukten og brennbarheten er.

Utstyr:

5 skåler

5 alkoholer; metanol, etanol, propanol, butanol og pentanol

Lab-frakk

Briller

Fyrstikker

Fremgangsmåten var at vi først fikk 5 skåler, med fem lapper der navnet på alkoholene sto. Vi la lappene i rekkefølge (metanol, etanol, propanol, butanol og pentanol), og så helte vi alkoholene i hver sin skål. Nå måtte vi se på fargen, og lukte på de forskjellige alkoholene. Vi skreve dette ned i ett skjema, sammen med navnet på alkoholene og de kjemiske formlene. Deretter tente vi på de forskjellige alkoholene en og en. Da måtte vi studere flammens form, farge og brennbarheten. Dette fylte vi også inn i skjemaet. Når vi hadde gjort dette, skulle vi teste om vi klarte å skille på alkoholene kun basert på det vi hadde skrevet i skjemaene våre. Da fikk vi 5 skåler med alkoholer som vi ikke visste navn eller rekkefølge på. Vi skulle da gjette hva vert av alkoholene var, med hjelp av det vi hadde skrevet i skjemaet. Deretter vasket vi opp skålene og ryddet, og tok av oss frakken og brillene og de som ønsket det kunne vaske hender.

Navn Kjemisk formel Farge Lukt Brennbarhet
1.Metanol CH3OH Gjennomsiktig -Svak lukt

-Fiskeolje

Gjennomsiktig flamme

Liten

Brennbar

2.Etanol C2H5OH Rosa -Sterk lukt

-Neglelakkfjerner

Bra brennbarhet

Brant lenge og intenst

Stor flamme

Oransje

3.Propanol C3H7OH Gjennomsiktig -Sterk lukt

-Neglelakkfjerner

Bra brennbarhet

Sentrert flamme

Stor/høy flamme

Slukket raskt

Helt oransje

4.Butanol C4H9OH Gjennomsiktig -Sterk lukt

-ille

-salt

Høy flamme

Oransje

Brenner ganske lenge

5.Pentanol C5H11OH Gjennomsiktig -søt lukt

-modelleire

Ikke brennbar

Strukturformel

  1. Metanolmetanol
  2. Etanoletanol

3. Propanolpropanol.png

4. Butanolbutanol

5. Pentanolpentan-1-ol

Det oppsto ingen feil under prosessen.

Her er ett par bilder fra forsøket:

Som en konklusjon kan jeg si at det var ganske lett å skille alkoholene, grunnet at de hadde enkelte ulikhetstrekk i forhold til farge, lukt og brennbarhet. Så ved hjelp av skjemaet klarte jeg å skille de forskjellige alkoholene når jeg ikke visste hvem som var hvem.

Alkoholer ligner på hydrokarboner, men det er en vesentlig forskjell på disse to stoffene, nemlig at alkoholer inneholder en eller flere hydroksylgrupper. Alkoholer er på en måte hydrokarboner som har bundet seg til en eller flere hydroksylgruppe. En hydroksylgruppe er at man bytter ut et hydrogenatom, med et oksygenatom, som igjen er bundet til et hydrogenatom. En slik hydrokyslgruppe kan også bli kalt en OH-gruppe. Dette kan du se eksempler på ovenfor der du ser strukturformelen til ulike alkoholer, der kan du se at det er en hydroksylgruppe i enden, i stedet for et vanlig hydrogenatom.

Hydroksylgruppe

En hydroksylgruppe består av et oksygenatom og et hydrogenatom forbundet med et hydrokarbon i stedet for ett av hydrokarbonets hydrogenatomer. En hydroksylgruppe kan også kalles en OH-gruppe.

Metanol og Etanol

Metanol og etanol er mulig noen av de mest kjente alkoholene, men det er ganske stor forskjell på disse to alkoholene. Det at Metanol kun har ett karbonatom, og etanol har to karbonatomer, gjør en stor forskjell. Metanol, også kalt for tresprit, er en veldig giftig væske. Metanol er veldig skadelig for synsnerven og kan gjøre deg blind bare ved små mengder. Det er en grunn til at man ikke burde drikke sprit som er lagd av usikre kilder, som hjemmebrent, fordi de kan innehole små mengder metanol. I større mengder, er metanol dødelig. Etanol er det vi forbinder med ordet alkohol som vi bruker i dagligtalen. Etanol er det som gir den berusende effekten i drikker som vin, sprit og øl. Etanol kan også brukes til å desinfisere som vil si å drepe uønskede bakterier og mikroorganismer. I tillegg kan etanol brukes som konserveringsmiddel, løsemiddel og som drivstoff i bilmotorer.

Glyserol er ett alkohol som nsekter produserer så de ikke skal fryse ihjel når det er kaldt ute. Glyserol virker som et antifrysemiddel i cellene og hindrer vannet til å bli skadelige iskrystaller.

I denne forsøksrapporten har du fått høre om hvordan ett forsøk der man skal studere og deretter se forskjellen på alkoholer har gått for seg. Ved å beskrive lukt, farge og brennbarhet kan man klare å skille på ulike alkoholer. Alkoholer ligner en del på hydrokarboner, bare at alkoholer inneholder en hydroksylgruppe. Det kan virke som om metan og etan nesten er det samme, men metan er ganske mye mer farlig å fa i seg, i store mengder er det dødelig, mens etanol er det som skaper den berusede effekten i øl, vin, sprit osv.

  • Emma
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s