Kvartsitt

En kvartsitt er en av mange metamorfe bergarter. Metamorfe bergarter, også kalt omdannete bergarter, er bergarter som opprinnelig var flere typer stein som har blitt presset sammen til en ny type, gjennom å ha blitt utsatt for veldig høyt trykk eller varme. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om bergarten Kvartsitt. Den kan man, i likhet med andre metamorfe bergarter, gjenkjenne ved at den har ett stripete mønster.

 

getimg

Metamorfe bergarter

Metamorfe bergarter er som sagt også kalt omdannete bergarter. Disse bergartene blir til ved at to eller flere typer bergarter blir utsatt for høyt trykk/høy varme, langt under jordoverflaten, og blir til en. Metamorfe bergarter blir gjerne dannet av forskjellige typer av sedimentære og magmatiske bergarter. Kjennetegnet på metamorfe bergarter er striper. Stripene kan være i varierende størrelser og mønstre.

800px-orthogneiss_geopark

 

Kvarts

En kvartsitt består hovedsakelig av en kvartssandstein som er veldig hard. Den er enten hvit, grå eller rødlig. Hoved mineralet i kvartsitt er kvarts. Kvarts er det nest mest utbredte mineralet i jordskorpen. Dette mineralet forekommer i bergarter fra alle de tre hoved bergartene(magmatiske, sedimentære og metamorfe bergarter). Det er så hardt at det kan ripe glass.

1024px-quartz_bresil

Det er mye kvartsitt i Norge. Når kvartssteinen blir utsatt for høy temperatur/trykk, løser kvartskornene seg opp og setter seg på igjen som kantete korn. Den prosessen(omkrystalliseringen) fører til at kvartssteinen har blitt en kvartsitt. Denne prosessen oppstår under fjelldannelser dypt nede i jordskorpen.

 

Kvartsitt er altså hovedsakelig en kvartssandstein som ble til en kvartsitt når den ble utsatt for høyt trykk/høy temperatur. Den er lett gjennkjennelig ved at den, i likhet med andre metamorfe bergarter, har ett stripete mønster. Den er veldig hard og er hvit, grå eller rødlig. Det er en veldig vanlig bergart i Norge og består hovedsaklig av kvarts, som er den nest mest utbredte mineralet i jordskorpen.

  • Emma
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s