Hvitt lys

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om hvitt lys og om lys generelt. Mitt forrige blogginnlegg var om mine forkunnskaper på temaet, dette blogginnlegget går på hva jeg har lært under denne perioden. Uten lys kan man ikke se. Lyset påvirker hvordan vi ser gjenstander, ulike materialer og farger.

Øyet kan ikke oppfatte lys før bølgelengden er på 400-700 nanometer. Avstanden mellom to bølgetopper er bølgelengden. Hvitt lys kommer egentlig fra sola og inneholder alle fargene. Man sier da at hvitt ikke egentlig er en farge, på grunn av at den inneholder alle fargene. De forskjellige fargene har forskjellige bølgelengder, som da vil si at hvitt lys består av elektromagnetiske bølger med forskjellige bølgelengder.

Regnbuen

Når hvitt lys fra sola brytes, blir de forskjellige fargene i det hvite lyset spredd. Når lyset fra sola da brytes i for eksempel vanndråper kan det hvite lyset bli delt opp i de forskjellige fargene i regnbuen.

Refleksjon og absorbsjon

Når du lyser en lommelykt inn i et speil så får du lyset mot deg igjen på grunn av at speil reflekterer lys. Når en gjenstand er hvit betyr det at gjenstanden reflekterer alle bølgelengdene(fargene) og vi ser gjenstanden som hvit, men hvis gjenstand derimot er svart, absorberer gjenstanden alle bølgelengdene. Dette er grunnen til at hvis du legger noe svart i sola så blir det varmere enn noe som er hvitt. Den svarte gjenstanden absorberer lyset og derfor også varmen. Når lys blir reflektert, kommer lysstrålen inn mot en gjenstand og lysstrålen går ut igjen med samme vinkel som den kom inn. På tegningen nedenfor ser du en stiplet linje. Den kalles Innfallslodd og viser hvor innfallstrålen (lysstrålen som treffer gjenstanden) treffer gjenstanden. Hvis gjenstanden da har en rett overflate, vil refleksjonstrålen (lysstrålen som blir reflektert ut av gjenstanden) dra ut i samme vinkel som innfallstrålen. Vinkelen til innfallstrålen kalles innfallsvinkel og vinkelen til refleksjonsstrålen kalles refleksjonsvinkel.

naturfag

Når lyset beveger seg i luft, beveger den seg med raskere hastighet en når den beveger seg i vann. Evnen til å bremse hastigheten til lys i forhold til hastigheten i vakuum, blir kalt brytningsindeks. Grunnen til at brytningsindeksen er viktig, er fordi at når lys går gjennom to materialer med forskjellig brytningsindeks blir lyset på en måte bøyd i overgangen. Det er derfor det ser ut som om for eksempel ett sugerør er knekt i overgangen mellom luft og vann. Når lyset går fra lav brytningsindeks(f.eks luft) til høy brytningsindeks(f.eks vann) vil innfallsvinkelen bli større en brytningsvinkelen.

naturfag

 

Når lys går fra vann til luft vil det bli motsatt. (Brytningsvinkelen blir større enn innfallsvinkelen)

 

I dette blogginnlegget har jeg prøvd å forklare om hvitt lys og om hvordan lys blir påvirket av ulike materialer, refleksjon og absorbsjon og hvordan lys oppfører seg når det går fra luft til vann.

Emma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s