Tsunamier

Tsunami

Tsunamier er en veldig farlig naturkatastrofe.

Tsunamier er en stor bølge som oppstår ved at de store platene på jorda flyttes sånn at de krasjer inni hverandre det skaper tsunamier. Du liker sikkert å være på stranda når det er store bølger, men hvis du ser en tsunami så løper du IKKE til den du løper fra den og prøver å komme deg opp i høyden. Løp til den første og største bygningen du ser. Å være i høyden holder deg fra å bli dratt vekk av strømmen og det vil du ikke.

India 2004 skjedde det en hendelse som det ikke går an å glemme. Klokken var 07:50 (Thailand) Barna lå og sov mens foreldrene gjorde seg klare til å dra på jobben. Klokken slo 07:58 husene begynte å riste! Foreldrene løp opp for å hente barna for å få dem i sikkerhet. Klokken 08:00 stoppet det. Alle trodde de var trygge, men ingen visste at om 5 minutter skulle alt gå galt. Plutselig begynte alle bygningene å lekke inn vann. Folk gikk ut av husene sine for å se hva det var. De fikk ett forferdelig syn når de så det verste de noen gang kom til å se. En tsunami kom mot dem i en utrolig hastighet. De dro så raskt de kunne til sikkerhet, men det var for sent. Vannet slo bilen dems med ett smell de kjente at de ble slepet bortover bakken når moren og faren snudde seg mot barna og sa «vi er glad i dere» Når de ga dem en klem og satte seg tilbake i setene sine og bare ventet på at det skulle bli over. Vannet rant nedover kroppene. Til slutt mistet de de pusten og druknet.

Det jeg vil si er at Tsunamier oppstår ved at to jordskorper krasjer inni hverandre som skaper et stort jordskjelv som da skaper tsunamier.  10744 Omkom, 0 skadet, 5669 savnet og 380 hjemløse og det er bare i India. Tsunamien var 10 meter høy! Tsunamien slo India 26. Desember 2004. Her er noen bilder og videoer

 Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Jordskjelvet_og_tsunamien_i_Indiahavet_2004  kilde: http://www.nrk.no/norge/nettmote-om-tsunami-katastrofen-1.517791

Tsunami oppstår ved at ett stort jordskjelv oppstår i havet sånn at jordskorpa blir dyttet opp som skaper en stor bølge og den bølgen ødelegger store deler av ett land eller en by og den bølgen beveger seg utrolig raskt og drar med seg masse gjenstander og dreper mange folk. Jeg lærte dette ved at jeg så på noen videoer og jeg har vært veldig interessert i tsunamier fra før.

Laget av Benjamin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s