Tsunami

Tsunami er en stor havbølge som blir utløst av underjordiske jordskjelv eller skred, vulkanutbrudd eller skred fra land. De har en ekstrem høyde og kommer i enorm fart mot land. Når en tsunami treffer land kan det få store skader. I dette blogginnlegget skal jeg skrive litt mer om dette

tsunami

Hvordan oppstår en tsunami?

En tsunami kan oppstå på flere måter. De kan komme fra skjelv og skred både over og under vann. Når de oppstår under vann er det som regel to jordplater som sklir. Den ene presser seg under det andre og dette skaper en spenning. De ligger altså og gnisser mot hverandre, noe som skaper en bølge. Noen ganger er disse bølgene ganske små og flyter bare rundt i havet, mens andre ganger blir de større og treffer flere land.

Jordskjelvet og tsunamien i Indiahavet

26. desember 2004 kom det ekstreme bølger inn mot kystområder i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka og Maldivene. Bølgene ble utløst av en rekke med jordskjelv utenfor øya Sumatra i Indonesia. Det første og sterkeste jordskjelvet ble målt hele 9,3 i 123styrke. Dette undersjøiske jordskjelvet fant sted kl. 07.58.50 lokal tid. Tsunamien traff Sumatra ikke så lenge etter og mange folkefulle strender var ble også truffet i kystområdene rundt bare få timer senere. Omtrent 230 000 mennesker døde. Mange norske turister, andre turister og lokale døde. Kriminalteknikere fra hele verden ble sendt ned til Thailand og i juni i 2005 var 84 norske identifisert. Jordskjelvet som utbrøt alt var det sterkeste jordskjelvet som hadde oppstått på over 40 år.

Kjennetegn

En ting som skiller tsunamier fra andre flodbølger er at de opptrer som gruntvannsbølger. Det vil si at forholdet mellom vannets dybde og bølgelengden blir veldig liten fordi bølgelengden er enorm. En tsunami kan ha bølgelengde over 100 km og periode på over en time. Dette gjør at energitapet er lite når den beveger seg.

Reflektere rundt egen læring

Når jeg startet arbeidet med dette blogginnlegget var det veldig lett for meg å velge akkurat denne naturkatastrofen fordi jeg hadde hatt en presentasjon om det før. Jeg visste derfor ganske mye om temaet og har ikke lært veldig mye mer enn det jeg allerede kunne. Men selv om jeg har kunnet det grunnleggende om hvordan en tsunami oppstår osv. føler jeg at jeg har klart å fordype meg mer i dette innlegget. Jeg har lært mer om hvordan tsunamier blir målt, hvordan den beveger seg og mer om tsunamien i Indiahavet. Måten jeg lærte dette på var at jeg leste sider som snl og wikipedia. Etter dette sammenlignet jeg sidene og satte det jeg syntes virket mest troverdig og viktig sammen til en tekst.

  • Lisa
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s